John Strange (1934-)

Dr.theol. John Strange er et af fyrtårnene inden for bibelsk arkæologi og manden bag det populære Bibelatlas.

Den spæde start inden for bibelsk arkæologi var også den mest spændende.I 1964 var John Strange med blandt de arkæologer, som under den fremtrædende britiske arkæolog Kathleen Kenyon foretog udgravningerne, som slog fast, hvor det historiske Jerusalem lå. Den unge danske teolog var i 1962 taget til Jerusalem for at studere nærøstlige sprog og Det Gamle Testamente. Under det ophold fik han besked fra Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet om, at de ville oprette en stilling i bibelsk arkæologi og dermed var John Stranges livsbane udstukket.

Han blev født 20. juli 1934 som den yngste af syv børn i en grossererfamilie i Gentofte. Familien var meget aktiv i pinsebevægelsen, men det var to morbrødre, som var præster, der ledte John Strange ind på den teologiske vej.

Han fik blandt andet guldmedalje for en opgave om kanaanæisk religion, og meget af hans arbejde og forskning har været omkring Det Gamle Testamente.

Gennem sin lange karriere har John Strange bogstaveligt talt haft fingrene nede i den bibelske muld gennem adskillige arkæologiske feltarbejder i primært Jordan og Israel.

Fagligt har John Strange stået i spidsen for udgravninger på Tall al-Fukhar i Jordan fra først 1990-1993 og igen i 2002. Han har i forsommeren lagt sidste hånd på udgravningsrapporten, som udkom i efteråret 2014.

Undervejs i den akademiske karriere har John Strange i to omgange været dekan for det teologiske fakultet samt prorektor under Ove Nathan.

John Strange er også ordineret, og sideløbende med den akademiske karriere har han været hjælpepræst ved Jægersborg Kirke, Kastelskirken samt i hjemmeværnet, og teologisk hører han til i det konservativt orienterede Kirkeligt Centrum.

Mange uden for de akademiske kredse vil også være bekendt med hans arbejde. John Strange er manden bag Bibelselskabets Bibelatlas, som med sine kort viser, hvor begivenheder i Bibelen fandt sted.Som John Strange fortæller, så er det vigtigt at holde fast i det historiske grundlag for Bibelen og det teologiske, for ellers ender teologien efter hans opfattelse med at blive en "litterær konstruktion".

Den faglige interesse har også fulgt John Strange i fritiden, hvor han i et kvart århundrede var rejseleder for historisk interesserede, som han har taget med til lande som Israel, Jordan, Syrien, Egypten, Tyrkiet og Andalusien.

En anden passion er kammermusik og ikke mindst Haydns strygekvartetter. Han sidder selv bag celloen i en kvartet bestående af fire teologer herunder hans eget barnebarn.

John Strange bor på Østerbro i København og har med egne ord været lykkeligt gift to gange. I 1959 blev han gift med læge Hanne Asminn Andersen, som døde i 1971. I 1975 blev han gift med civilingeniør, lektor Lisbeth Bundgaard. Parret har fem sammenbragte børn, 14 børnebørn og syv oldebørn.