Christian Thodberg (1929-)

Christian Thodberg (født 7. februar 1929 i Vridsted Præstegård) er forhenværende professor i teologi og kongelig konfessionarius.

Han blev i 1955 cand.theol. med udmærkelse og dr.phil i 1966. Derefter blev han viceefor ved Studentergården og adjunkt ved Københavns Universitets filosofiske fakultet 1954-60.

Præstegerningen startede ved Jægersborg Kirke, hvor han var hjælpepræst 1957-60.

Thodberg blev i 1964 af daværende kirkeminister Bodil Koch bedt om at blive den første rektor for Præstehøjskolen i Løgumkloster, hvilket han var indtil 1972.

1973 blev han ansat som professor i praktisk teologi ved Aarhus Universitet, hvilket han var indtil 1999. Samtidig med at han fik professoratet i Århus foreslog domprovst Jørgen Bøgh, som kendte ham fra Præstehøjskolen, at Thodberg sideløbende med sit professorat skulle fungere som hans ulønnede hjælpepræst mod til gengæld at få stillet en ledig præstebolig i Thunøgade til rådighed.

I 1975 blev Thodberg udnævnt til kongelig konfessionarius og har gennem årene konfirmeret kronprins Frederik, prins Joachim og prinsesse Alexandra inden hendes bryllup. Thodberg har døbt både prins Nikolai og prins Felix. Derudover viede han sammen med biskop Erik Norman Svendsen i maj 2004 kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Ved vielsen spillede Thodberg dog kun en mindre rolle, og han døbte hverken prins Christian eller prinsesse Isabella.

Thodberg blev indvalgt i Videnskabernes Selskab i 1987.

Den 1. marts 2008 afløstes han som kongelig konfessionarius af biskop Erik Norman Svendsen.